Pemborong Kurma
Green Diamond International S/B | Tel: (+60) 389411300 | H/P: (+60) 173122220

Green Diamond International S/B Our Products


Buah Kurma Madu

Kurma Mazafati (kurma Madu) fruit is one of the most famous and delicious varieties of the dates which is usually used as Rutab.

Buah Kurma Madu

Buah Kurma Piarom

Kurma Piarom (Kurma Mariami) is the most delicious semi dried date in the whole world.

Buah Kurma Piarom

Buah Kurma Ghasb

Kurma Ghasb is one the dry varieties of the date in most regions of Iran, however, in some regions it is known as a semi-dried date. It is also called as Zahedi in some areas of Iran.

Buah Kurma Ghasb

Buah Kurma Sayer

Kurma Sayer is semi-dried with moisture under 15% and is dark brown color. The dates is long in size and shelf life is approximately 18 months at room temperature.

Buah Kurma Sayer

Buah Kurma Kabkab

Kurma Kabkab is Black-Brown in Color with a sweet and great taste.

Buah Kurma Kabkab

Buah Kurma Medjool

Medjool dates are a type of tree fruit that originate in the South Africa, Palestine and North Africa, but they can be cultivated with some success in a number of desert-like regions around the world. Kurma Medjool consider one of the best date fruit in the world.

Buah Kurma Medjool

Buah Kurma Nabi(Ajwa)

Kurma Ajwa (Kurma Nabi) is a soft dry variety of date fruit from Saudi Arabia. It is cultivated at Madina Monawara. A delightfully soft and fruity date with fine texture. This type consider the best Kurma from Madinah.

Buah Kurma Nabi(Ajwa)

Buah Kurma Mabroom

The Mabroom has dark brown, semi-translucent skin embellished with malleable wrinkles. It has a chewy brown flesh that is not so sweet. Its texture is a combination of soft and firm with a slight bite from its fibrous inside.

Buah Kurma Mabroom

Buah Kurma Safawi

Safawi is a soft, moist variety of date fruit from Saudi Arabia, cultivated in Madinah. It is dark brown and deliciously sweet.

Buah Kurma Safawi

Buah Kurma Deglet nour (Tangkai)

Deglet Nour is a cultivar of date. It is considered as one of the best dates in the world and is commonly referred to as the "Queen of all dates".

Buah Kurma Deglet nour (Tangkai)

Buah Kurma Rotab

Kurma Mazafati (Kurma Madu or Kurma Rotab) fruit is one of the most famous and delicious varieties of the dates which is usually used as Rutab, while it's soft.

Buah Kurma Rotab

Buah Kurma Mariami

Kurma Mariami (Kurma Piarom) is the most delicious semi dried date in the whole world. It comes in 3 grades, Kurma Mariami Jumbo,Kurma Mariami AA,Kurma Mariami Mix.

Buah Kurma Mariami

MAKANAN TERBAIK UNTUK PENJAGAAN KESIHATAN

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan tubuh badan yang sihat seperti rutin senaman, makan makanan yang berkhasiat dan juga pengambilan buah-buahan setiap hari. Buah-buahan dan kekacang seperti epal, badam, brokoli, bluberi, ikan berminyak, sayur-sayuran berdaun hijau, keledek, gandum, avokado dan oat memberi manfaat kesihatan yang berganda serta merupakan sumber vitamin dan zat galian yang penting untuk tubuh badan manusia.

Read More

MAKANAN TERBAIK UNTUK PENJAGAAN KESIHATAN

BUAH KURMA DAN KANSER

Buah kurma merupakan snek yang menyihatkan buat masyarakat seantero dunia. Buah ini mempunyai terlalu banyak khasiat seperti untuk penyembuhan atau membantu mengurangkan risiko beberapa penyakit seperti Kanser, kardiovaskular, pencernaan, diabetes, penyakit anemia serta bagus untuk wanita yang mengandung, bayi di dalam kandungan dan lain-lain.

Read More

BUAH KURMA DAN KANSER

PENGELUARAN BUAH KURMA

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini Iran telah menjadi salah sebuah negara pengeluaran buah kurma yang terkemuka di seantero dunia, dengan anggaran pengeluaran tahunannya kira-kira 900,000 tan metrik. Tanaman pokok kurma boleh didapati terutamanya di Selatan, Tenggara, dan Selatan Barat Iran. Terdapat peluang yang baik dan potensi besar yang wujud untuk perdagangan dalam komoditi ini di Iran. Pokok kurma tumbuh di kawasan yang beriklim panas dan mempunyai ciri-ciri perparitan yang baik.

Statistik Pengeluaran Buah Kurma (2012-Fao)

Read More

PENGELUARAN BUAH KURMA

KEBAIKAN BUAH KURMA

Buah kurma adalah buah terbaik untuk penjagaan kesihatan

Buah kurma mempunyai pelbagai khasiat yang penting untuk kesihatan diri, oleh itu, ia harus menjadi sebahagian daripada pemakanan harian kita. Dalam entri ini, kami akan membuktikan:

Read More

KEBAIKAN BUAH KURMA

MANFAAT BUAH KURMA TERHADAP KESIHATAN DIRI

Buah kurma kaya dengan serat pemakanan yang boleh menghalang penyerapan kolesterol LDL di dalam usus. Selain itu, serat ini juga berfungsi sebagai pelawas. Ia membantu melindungi membran mukus usus besar dengan mengurangkan masa pendedahan dan juga melekat pada bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser di dalam usus besar.

Read More

MANFAAT BUAH KURMA TERHADAP KESIHATAN DIRI

BUAH KURMA DAN WANITA YANG HAMIL

Buah kurma sangat berkhasiat pada kita kerana buah ini tinggi dengan kandungan nutrisi. Mengandungi sekurang-kurangnya 15 jenis mineral seperti kalium, protin, 14 jenis asid lemak, serat dan pelbagai jenis lagi, buah ini merupakan gudang nutrisi.

Read More

BUAH KURMA DAN WANITA YANG HAMIL

Kurma dan kencing manis

Pengambilan kurma untuk orang awam secara umumnya dan khususnya untuk penghidap kencing manis mempunyai had dan mesti dimakan secara berkala. ! pengambilan secara bebas dan tidak dikawal disebabkan anggapan bahawa pengambilannya tidak akan menyebabkan kenaikan berat badan. Perlulah diingati bahawa kurma mengandungi kadar gula yang tinggi yang boleh menyebabkan kenaikan berat badan dan kencing manis. Ini perlu diberi perhatian terutamanya mereka yang mempunyai penyakit keturunan seperti yang disebut di atas.

Read More

Kurma dan kencing manis

Adakah kurma sejenis makanan

Kurma adalah buah yang sangat lama di mana ia disebut sebanyak 42 kali di dalam al-Quran. Buah ini mungkin agak asing dalam kalangan warga Amerika dan hanya digunakan dalam penyediaan kek dan pastri tetapi di Timur Tengah, terutamanya Negara Arab, ia dianggap sejenis makanan lengkap. Perlu diingatkan bahawa kurma dikategorikan di dalam kategori buah-buahan tetapi khasiatnya merangkumi buah-buahan dan sayur-sayuran. Buah kurma selalu dianggap buah yang istimewa dan bernutrisi tinggi, jadi bagi orang Islam, kurma dianggap buah dari syurga. Pada hari ini, kurma dianggap sebagai penawar kepada penyakit oleh pakar pemakanan dan doktor. Buah ini kaya dengan kandungan gula dan vitamin yang penting yang menjadikannya makanan tambahan.

Read More

Adakah kurma sejenis makanan

7 sebab untuk mengambil kurma setiap hari

7 sebab untuk mengambil kurma setiap hari
Isnin- Kurma sedap dan manis rasanya.
Read More

7 sebab untuk mengambil kurma setiap hari

Buah Kurma Kering

Kurma segar mempunyai kandungan lembapan yang tinggi dan kadang kala melebihi separuh dari jumlah berat kurma tersebut. Kandungan air yang tinggi dalam kurma ini menghalang penyimpanan kurma dalam jangka masa yang lama dan ini menyukarkan proses pengangkutan dan pembungkusan. Jadi, dengan cara mengeringkannya, kurma boleh disimpan dalam tempoh masa yang lama! Pengeringan ini juga menyebabkan kenaikan kadar kepekatan gula dalam kurma. Jadi, pengambilan kurma kering dalam kadar tertentu boleh membekalkan tenaga berganda pada badan anda!
Read More

Buah Kurma Kering

Jenis-jenis buah kurma

Kurma adalah buah yang di tanam di kawasan tropika dan kawasan tertentu di seluruh dunia. Iran mempunyai kepelbagaian cuaca menjadikannya salah satu kawasan pengeluar kurma terbesar di dunia. Antara jenis kurma yang penting untuk Iran ialah Stamaran (Sayer), Mazafati (Kimia), Kabkab, Shahani, Zahedi (Zahidi), Rabbi, Khazravi, Bahri, Mordar Sang dan Allmehtari. Masing-masing adalah penting untuk wilayah yang berbeza.
Read More

Jenis-jenis buah kurma

Benih kurma

Benih kurma adalah bahagian asas bagi pokok kurma yang mempunyai peranan penting dalam penghasilan pokok kurma. Kadar pertumbuhan benih kurma sangat perlahan dan merupakan satu proses yang kompleks .Jika syarat yang diperlukan seperti sinar matahari secara langsung, kesimbangan air dalam tanah (kerana tanah kering merencatkan proses pertumbuhan secara keseluruhan), baja dan suhu ditepati, benih boleh bercambah sekitar seratus hari kemudian.

Read More

Benih kurma

Buah dan Biji Kurma

Biji buah kurma merupakan embrio tumbuhan embrio itu sendiri dan juga mengandungi sumber khasiat untuk tubuh badan. Biji buah kurma mempunyai nilai kerana ia adalah sumber mineral, vitamin dan lain-lain.

Kami nyatakan beberapa ciri-cirinya untuk anda di bawah ini:

Read More

Buah dan Biji Kurma

Kek Buah Kurma

Mukaddimah Tentang Buah Kurma


Kurma Iran adalah salah satu makanan yang paling manis dan lazat dalam dunia. Buah ini merupakan sumber nutrien yang tinggi seperti mineral, vitamin, antioksidan, enzim dan serat.

Read More

Kek Buah Kurma

Buah Kurma dan Kandungan Vitamin

Vitamin


Vitamin merupakan elemen yang diperlukan oleh tubuh anda untuk membesar secara normal. Terdapat 13 jenis vitamin badan yang anda perlukan. Antaranya ialah: Vitamin A, vitamin B (thiamine, riboflavin, niasin, asid Pantothenic, Biotin, vitamin B-6, vitamin B-12 dan folat), Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Vitamin K.

Read More

Buah Kurma dan Kandungan Vitamin

Kurma Merah Kering

Apakah Kurma Merah Kering


Kurma merah kering adalah buah yang lazat rasanya untuk dimakan dan sangat berkhasiat.
Sejarah Kurma Merah Kering

Sejarah buah kurma merah kering bermula sejak abad keempat SM di Mesopotamia, dan ia sangat bernilai kerana rasanya manis, nilai pemakanan tinggi, dan jangka hayat yang panjang.
  Spesies ini ditanam secara meluas di negara: Read More

Kurma Merah Kering

Kurma dengan Tinggi Zat Besi

Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dianggap sebagai sumber zat besi seperti kurma, kismis dan lain-lain.
Kurma adalah buah yang kaya dengan vitamin, mineral, dan serat pemakanan. Kurma segar mempunyai kandungan zat besi yang lebih tinggi.

Read More

Kurma dengan Tinggi Zat Besi

Buah Kurma di Sepanyol

Oleh kerana syarat-syarat khas pengeluaran buah berbeza untuk setiap negara, hanya negara-negara tropika sahaja yang boleh menanam buah kurma, supaya di Eropah iaitu sebahagian kecil Sepanyol sahaja diperlukan untuk penanaman dan penuaian Buah kurma. Read More

Buah Kurma di Sepanyol

Kurma Organik

Buah kurma organik ditanam di persekitaran yang sesuai dan semula jadi, dan dipetik sendiri dari ladang-ladang yang mendapat sumber cahaya matahari dan air yang mencukupi, tanah yang subur dan prosesnya paling semulajadi.

Read More

Kurma Organik

Tempat untuk membeli kurma

Terdapat pelbagai jenis kurma serta beberapa wilayah yang menjadi pembekal eksklusif mereka. Kurma Mazafati dianggap sebagai kurma paling lazat di dunia serta mempunyai warna hitam yang menarik. Kawasan penanaman dan juga pusat membeli utama untuk kurma ini adalah Jiroft dan Kahnouj di wilayah Kerman dan juga saravan dan Iranshahr di Sistan dan wilayah Balouchestan.

Read More

Tempat untuk membeli kurma

Buah Kurma Jujube

Buah Kurma Jujube adalah sejenis buah Kurma yang bewarna merah dan dipanggil Kurma merah atau Kurma Cina. Ia boleh didapati dari Iran ke Selatan China dan juga tenggara Eropah dan namanya berbeza mengikut kawasan setermpat. Di India dan Pakistan ia dipanggil Inab dan di Asia timur dipanggil Kurma merah, Kurma Cina atau India. Dalam kawasan Iran pokok kurma jujube ditanam di beberapa bahagian tanah tinggi seperti kawasan Iran Khorasan. Read More

Buah Kurma Jujube

10 makanan terbaik

Pengambilan jenis dan kuantiti makanan yang sesuai adalah perlu untuk membekalkan khasiat yang penting untuk tubuh badan yang sihat! Makanan yang paling sihat di dunia adalah makanan semula jadi dan organik. Faktor lain pula berkaitan dengan mempunyai rasa unggul, harga yang rendah dan mudah diperolehi. Jika anda sedang mencari makanan semula jadi, lazat dan berkhasiat, berikut merupakan 10 makanan yang dianggap sebagai makanan yang paling sihat di dunia!

Read More

10 makanan terbaik

Kurma Deglet Noor

Terdapat pelbagai jenis buah kurma yang mempunyai ciri-ciri tersendiri termasuklah rasa, warna dan lain-lain lagi. Kurma Deglet noor adalah antara kelurga terbesar kurma yang mempunyai ciri-ciri yang unik berbanding kurma lain. Warnanya yang lebih cerah berbanding kurma lain dan kurma ini digelar sebagai permaisuri segala jenis kurma. Antara ciri-ciri unik kurma ini adalah teksturnya yang lembut, berwarna cerah dan isi yang sedap menyebabkan kurma ini berlainan dari kurma lain.

Read More

Kurma Deglet Noor

Kandungan vitamin dalam kurma

kurma adalah salah satu ciptaan tuhan eksotik yang mana setiap bahagian pada pokok kurma berguna untuk manusia. Pokok kurma biasanya di tanam di kawasan tropika termasuklah di Iran. Buah ini kaya dengan pelbagai jenis vitamin dan mineral dan dianggap sebagai makanan tambahan untuk badan. Vitamin A yang ada dalam buah ini mempunyai kesan terhdap kekuatan tulang dan perkembangan tubuh badan. Read More

Kandungan vitamin dalam kurma

Kalori dalam Buah Kurma

Definisi Buah Kurma

Kurma adalah sejenis buah yang mempunyai isi dan berbentuk oblong. Pokok kurma yang besar yang hampir menyerupai pokok kelapa. Kurma tumbuh dalam kelompok yang boleh mengandungi lebih dari 200 buah dengan berat kira-kira 25 paun. Jenis kurma yang paling banyak boleh didapati di Iran, Shahany, Mozafati, Kabkaab dan Zahidiare. Kebanyakan buah-buahan mempunyai berat yang besar daripada air,manakala bagi buah kurma, 70% beratnya datang dari kandungan gula.

Read More

Kalori dalam Buah Kurma

Jenis jenis buah kurma

Kurma adalah buah yang di tanam di kawasan tropika dan kawasan tertentu di seluruh dunia. Iran mempunyai kepelbagaian cuaca menjadikannya salah satu kawasan pengeluar kurma terbesar di dunia. Antara jenis kurma yang penting untuk Iran ialah Stamaran (Sayer), Mazafati (Kimia), Kabkab, Shahani, Zahedi (Zahidi), Rabbi, Khazravi, Bahri, Mordar Sang dan Allmehtari. Masing-masing adalah penting untuk wilayah yang berbeza.

Read More

Jenis jenis buah kurma

Buah kurma segar

Kurma segar mempunyai warna kemerah-merahan atau kuning dan apabila dipetik, buah ini agak keras, mempunyai kandungan air yang tinggi dan gula ringkas seperti fruktos dan dekstros. Kurma boleh didapati dihujung musim panas dan pembekal utama pasaran adalah Asia Timur.

Read More

Buah kurma segar

Buah Kurma dan Penyakit Anemia

Kurma adalah salah satu makanan yang paling manis dan lazat pada manusia. Buah ini mengandungi sumber yang kaya dengan nutrien yang tinggi, mineral, vitamin, antioksidan, enzim dan serat untuk badan. Buah kurma bermanfaat untuk kesihatan badan kami. Terdapat pelbagai manfaat buah ini untuk anda termasuk: mengawal proses penghadaman, merawat anemia, meningkatkan berat badan, kanser, membantu fungsi jantung, kehamilan, dan lain-lain Sesetengah pakar kesihatan mengatakan bahawa makan satu biji kurma sehari adalah perlu untuk diet yang seimbang dan sihat.
Read More

Buah Kurma dan Penyakit Anemia

Buah kurma dan jantung

Buah Kurma adalah buah popular dalam kalangan kebanyakan orang. Buah ini kaya dengan nutrien yang tinggi, vitamin, mineral, serat, antioksidan dan lain-lain dan juga membantu untuk merawat atau mengurangkan beberapa jenis penyakit. Oleh itu ia amat bermanfaat untuk kita.

Read More

Buah kurma dan jantung

Buah Kurma dan Fakta Nutrisi

Buah kurma dikategorikan sebagai buah yang mengandungi kandungan khasiat yang tinggi. Namun perlu diingatkan bahawa pengambilan buah kurma yang berlebihan boleh menyebabkan kenaikan berat badan disebabkan jumlah kandungan gula termasuk jenis gula ringkas yang terkandung di dalam kurma. Sebaliknya, kurma mempunyai kandungan lemak yang sangat sedikit. Buah Kurma Iran mengandungi kandungan natrium yang rendah dan tidak berbahaya bagi pesakit tekanan darah tinggi, melainkan jika mengambilnya secara berlebihan.
Read More

Buah Kurma dan Fakta Nutrisi

Buah kurma dan alahan

Kurma
Kurma adalah salah satu jenis buah-buahan yang paling popular dan lazat di seluruh dunia. Buah ini merupakan antara makanan yang paling sempurna kerana kaya dengan pelbagai jenis nutrien, vitamin, antioksidan, serat dan mineral dan ini akan membantu dan merawat beberapa jenis penyakit. Walau bagaimana bermanfaatnya pun buah ini, tetap ada masalah dalam kalangan orang yang mempunyai alahan.

Read More

Buah kurma dan alahan

Kebaikan Buah Kurma

Buah Kurma merupakan buah tropika yang ditanam banyak di Iran dan Timur Tengah. Buah ini dianggap antara buah yang mengandungi khasiat paling banyak untuk kesihatan tubuh badan disamping rasanya yang sangat lazat. Buah kurma merupakan buah yang terbaik untuk pembinaan otot badan. Selain itu ia merupakan sumber vitamin yang penting seperti A, B, E dan C serta garam galian penting seperti serat, kuprum, magnesium, protein, Kalium dan Kalsium.

Read More

Kebaikan Buah Kurma

Pokok Kurma Medjool

Pokok Kurma Medjool berasal dari pantai Atlantik di Maghribi dan biasanya tumbuh di kawasan tropika dan subtropika. Kebanyakan tumbuh-tumbuhan tropika dan subtropika boleh membesar dalam tempoh enam bulan yang paling panas dan cuaca hujan menjadikan keadaan lebih mencabar dan membantutkan kadar pertumbuhan. Ia mengambil masa kira-kira tiga tahun untuk cabang yang berakar mekar buat kali pertama, dan setahun berikutnya ia akan tumbuh menjadi pokok, tetapi pokok hanya akan menjadi matang selepas lima atau enam tahun. Buah Kurma Medjool sebenarnya adalah sub jenis Dactylifera dalam genus Phoenix.

Read More

Pokok Kurma Medjool

Kurma Medjool Organik

Makanan organik bermaksud makanan yang berasaskan tumbuhan dan haiwan, penghasilannya menggunakan sistem semula jadi, tidak menggunakan bahan kimia seperti racun perosak, racun kulat, racun tumbuhan dan tiada pengubah-suaian pada sistem genetik. Dengan kata lain, organik membawa maksud bebas racun! Makanan organik seperti Kurma Organik Medjool mempunyai nilai pemakanan seperti jumlah kalsium, besi, fosforus, magnesium dan vitamin C yang lebih tinggi. Ciri-ciri istimewa pada buah Kurma Medjool Organik yang segar adalah saiznya yang sangat besar, tekstur yang lembap, isi yang banyak, dipetik menggunakan tangan dan rasanya yang sangat manis membuatkan ia dikenali sebagai Raja Kurma. Kurma ini ditanam secara organik tanpa baja atau bahan kimia. Read More

Kurma Medjool Organik

Manfaat kesihatan Kurma Kering

Buah Kurma kering adalah jenis buah kurma yang ranum dan mempunyai kelembapan kurang daripada 18 ?. Buah kurma yang kering boleh disimpan untuk jangka masa yang panjang. Kurma yang kering juga adalah sumber yang kaya dengan vitamin dan mineral yang penting. Antara mineral yang paling penting diperlukan oleh badan manusia adalah magnesium. Magnesium seperti fosforus mampu menguatkan keupayaan ingatan, malah pesakit kencing manis yang tidak boleh mengambil kiub gula boleh mengambil kurma. Ini kerana kandungan magnesium melancarkan fungsi hati dan pankreas.

Read More

Manfaat kesihatan Kurma Kering

Buah Kurma pada Pohon Tamar

Buah kurma pada pohon tamar merupakan buah yang kaya dengan sumber serat, vitamin dan minera. Selain itu, buah ini mempunyai pelbagai saiz, warna dan pelbagai ciri-ciri dengan lebih 4000 spesis kurma di serata dunia. Buah kurma boleh dimakan dan mempunyai biji yang keras , kulit yang nipis serta rasa yang manis, membentuk gugusan yang besar tergantung di celah daun yang sangat besar. Ketinggian pohon kurma boleh mencecah 10 hingga ke 20 meter lebih. 
Read More

Buah Kurma pada Pohon Tamar

Kurma dan Kandungan Mineralnya

Buah kurma boleh mengubati serta mengurangkan pelbagai penyakit seperti: Diabetes, tekanan darah, kanser, sakit jantung, demam dan lain-lain gangguan.
Buah ini juga berpotensi membantu pelbagai pesakit seperti: mempunyai masalah kesuburan, sesuai untuk ibu mengandung, memudahkan proses bersalin, memberi perlindungan pada nephron dan sebagainya.
Mengapa?
Read More

Kurma dan Kandungan Mineralnya

Kek Buah Kurma Iran

Buah kurma iran merupakan buah yang sangat bernilai kerana mempunyai banyak kegunaan. Buah ini kaya dengan pelbagai khasiat seperti mineral, vitamin, bahan antioksidan, serat diet, protein, enzim, 23 jenis asid amino dan lain-lain. Mineral yang terkandung di dalam buah kurma adalah seperti potassium, kalsium, zat besi, magnesium, zink yang menjadikan buah ini sumber janakuasa tenaga tubuh badan yang sihat. Selain itu, buah kurma yang lazat ini membantu mengubati serta mencegah penyakit seperti Kanser, jantung, kekurangan darah, melancarkan sistem penghadaman, diabetes, sesuai buat ibu yang mengandung serta bagus untu bayi yang berada dalam kandungan.
Mungkin inilah sebab-sebanya mengapa kita digalakkan untuk mengambil pelbagai jenis produk daripada buah kurma.
Di sini ada disediakan sebuah resepi pencuci mulut lazat yang saya ingin kongsikan bersama
Bahan-bahan
3 cawan Kurma dibuang bijinya
1 cawan walnut yang dicincang kasar
Adunan tepung
1 cawan butter tanpa garam
½ cawan tepung pelbagai guna yang telah diayak
½ cawan tepung gula
1 camca the serbuk kayu manis
½ camca the serbukcardamom
1 cawan pistachios, tanpa garam dan dikisar atau 1 cawan kelapa parut

Cara-caranya
Letak beberapa keeping walnut di dalam setiap Kurma. Susun buah kurma itu tadi sebelah-menyebelah sehingga memenuhi ruang 9-inci mangkuk hidangan.
Dalam kuali yang besar, goreng tepung bersama mentega dengan api yang tinggi, kacau sentiasa untuk kira-kira 15 hingga 20 minit, sehingga ia menghasilkan warna karamel keemasan.
Tuang dan sapu adunan panas ke atas kurma-kurma tadi. Padatkan dan ratakan menggunakan belakang sudu.
Adun kayu manis, gula, cardamom dan tabur di serata kek. Tabur 1 cawan pictachios kisar atau kelapa parut di atasnya. Sejukkan.
Potong kepada bahagian kecil. Susun di atas piring hidangan atau pada bekas hidangan asal.

Khasiat

Read More


Saiz Hidangan: 1 (72 gram)
Hidangan setiap Resepi:16

JUMLAH SETIAP HIDANGAN % NILAI HARIAN
Kalori 344.3
Kalori dari lemak 179 52%
Jumlah lemak 20 g 30%
Lemak tepu 8.2 g 40%
Kolesterol 30.5 mg 10%
Sodium 2.8 mg 0%
Total Karbohidrat 41 g 13%
Serat Diet 4.4 g 17%
Gula 25.6 g 102%
Protein 4.9 g 9%

Kek Buah Kurma Iran

pemborong kurma di kajang

Pemborong kurma di kajang

pemborong kurma di kajang

Pemborong kurma shah alam

Pemborong kurma shah alam

Pemborong kurma shah alam

Pembekal kurma di kuala lumpur

Pemborong kurma di kuala lumpur

Pembekal kurma di kuala lumpur

pemborong kurma di batu caves

pemborong kurma di batu caves

pemborong kurma di batu caves

Pemborong Pembekal kurma di Gombak

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di kuala lumpur

Pemborong Pembekal kurma di Gombak

Pemborong Pembekal kurma di Johor Bahru

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Johor Bahru

Pemborong Pembekal kurma di Johor Bahru

Pemborong Pembekal kurma di Ipoh

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Ipoh

Pemborong Pembekal kurma di Ipoh

Pemborong Pembekal kurma di Petaling Jaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Petaling Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Petaling Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Kuching

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kuching

Pemborong Pembekal kurma di Kuching

Pemborong Pembekal kurma di George Town

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di George Town

Pemborong Pembekal kurma di George Town

Pemborong Pembekal kurma di Kota Bharu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kota Bharu

Pemborong Pembekal kurma di Kota Bharu

Pemborong Pembekal kurma di Kota Kinabalu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kota Kinabalu

Pemborong Pembekal kurma di Kota Kinabalu

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Terengganu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kuala Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Malacca

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Malacca

Pemborong Pembekal kurma di Malacca

Pemborong Pembekal kurma di Johor

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Johor

Pemborong Pembekal kurma di Johor

Pemborong Pembekal kurma di Perak

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Perak

Pemborong Pembekal kurma di Perak

Pemborong Pembekal kurma di Selangor

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Selangor

Pemborong Pembekal kurma di Selangor

Pemborong Pembekal kurma di Sarawak

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Sarawak

Pemborong Pembekal kurma di Sarawak

Pemborong Pembekal kurma di Penang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Penang

Pemborong Pembekal kurma di Penang

Pemborong Pembekal kurma di Kelantan

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kelantan

Pemborong Pembekal kurma di Kelantan

Pemborong Pembekal kurma di Sabah

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Sabah

Pemborong Pembekal kurma di Sabah

Pemborong Pembekal kurma di Terengganu

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Terengganu

Pemborong Pembekal kurma di Alor Setar

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Alor Setar

Pemborong Pembekal kurma di Alor Setar

Pemborong Pembekal kurma di Perlis

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Perlis

Pemborong Pembekal kurma di Perlis

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Kedah

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Kuala Kedah

Pemborong Pembekal kurma di Kuala Kedah

Pemborong Pembekal kurma di Puchong

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Puchong

Pemborong Pembekal kurma di Puchong

Pemborong Pembekal kurma di Bangi

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Bangi

Pemborong Pembekal kurma di Bangi

Pemborong Pembekal kurma di Putrajaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Putrajaya

Pemborong Pembekal kurma di Putrajaya

Pemborong Pembekal kurma di Cyberjaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Cyberjaya

Pemborong Pembekal kurma di Cyberjaya

Pemborong Pembekal kurma di Klang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Klang

Pemborong Pembekal kurma di Klang

Pemborong Pembekal kurma di Ampang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Ampang

Pemborong Pembekal kurma di Ampang

Pemborong Pembekal kurma di Subang Jaya

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Subang Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Subang Jaya

Pemborong Pembekal kurma di Cheras

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Cheras

Pemborong Pembekal kurma di Cheras

Pemborong Pembekal kurma di Selayang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Selayang

Pemborong Pembekal kurma di Selayang

Pemborong Pembekal kurma di Rawang

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Rawang

Pemborong Pembekal kurma di Rawang

Pemborong Pembekal kurma di Seremban

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Seremban

Pemborong Pembekal kurma di Seremban

Pemborong Pembekal kurma di Nilai

Pemborong/Pembekal/Kedai kurma di Nilai

Pemborong Pembekal kurma di Nilai